Folia cu bule: Ce este, cand a aparut si la ce este utila?

Folia cu bule: Ce este, cand a aparut si la ce este utila?

Perioada Covid-19 a marcat cel mai bun moment din istoria comertului electronic, cand persoanele au facut comenzi ce au depasit echivalentul a 3 miliarde de dolari la nivel mondial, in doar doua luni de lockdown.

 

In aceasta perioada, magazinele online si curierii au avut atat de mult de munca, incat si cererile de produse de ambalaje au crescut considerabil, in special in ceea ce priveste folia cu bule. 

 

Folia cu bule nu doar ca protejeaza produsele, dar contribuie si la crearea unei prime impresii pozitive pentru consumatori. Un produs primit intact, fara semne de deteriorare dupa deschiderea unui colet a ajuns sa influenteze decisiv perceptia clientului asupra calitatii serviciului. 

Ce este folia cu bule?

Folia cu bule, cunoscuta si sub numele de "Bubble Wrap", este un material de ambalare transparent, flexibil, format din numeroase bule de aer mici, sigilate, dispersate pe o folie de plastic. Aceste bule de aer servesc drept amortizor pentru obiectele ambalate, protejandu-le impotriva impacturilor, a vibratiilor si a presiunilor exterioare. Datorita flexibilitatii si capacitatii de adaptare, orice folie cu bule poate fi utilizata pentru a impacheta aproape orice tip de articol, de la cele mai robuste pana la cele mai delicate.

 

Materialul de baza pentru productia foliei cu bule este polietilena, un tip de plastic larg utilizat datorita proprietatilor sale de durabilitate si flexibilitate. Procesul de fabricatie implica extrudarea polietilenei sub forma de folie plata, dupa care aceasta este supusa unui proces in care bulele de aer sunt injectate si sigilate intre doua straturi de plastic. 

Cum a aparut folia cu bule?

In 1957, doi ingineri, Alfred Fielding si Marc Chavannes, au avut o idee aparent stralucita: sa creeze un nou tip de tapet, atractiv si modern. Ideea lor era sa sigileze doua duze de plastic impreuna, creand astfel un strat de bule de aer care nu numai ca ar oferi un aspect texturat, dar si o anumita izolatie termica si acustica. Au creat prototipul intr-un garaj, mizand pe faptul ca designul inovativ va atrage consumatorii care cautau sa aduca un suflu nou in designul interior al caselor lor.

 

Doar ca piata de design interior nu a fost la fel de entuziasmata pe cat sperau ei. Tapetul cu bule s-a dovedit a fi un esec comercial – consumatorii nu erau pregatiti sa adopte un astfel de stil neconventional pentru peretii lor. Insa, in loc sa considere acest esec drept un semn de oprire, Fielding si Chavannes au vazut potential in alta parte.

 

Dandu-si seama ca bulele de aer ofera o amortizare excelenta, cei doi ingineri au inceput sa experimenteze utilizarea foliei intr-un context complet diferit: ambalarea produselor. In 1960, au fondat compania Sealed Air Corporation si au introdus folia cu bule ca material de ambalaj revolutionar. 

Utilizari multiple

Protectia produselor in timpul transportului

Principalul rol al foliei cu bule este protectia bunurilor in timpul transportului. Datorita capacitatii de a absorbi si dispersa forta unui impact, folia cu bule este ideala pentru ambalarea produselor electronice, a celor ceramice, a sticlei si a altor materiale fragile. Practic, acest material asigura o protectie superioara comparativ cu hartia sau spuma.

Izolare termica si fonica

Totodata, folia cu bule este folosita si in aplicatii de izolare termica. De exemplu, poate fi utilizata pentru a izola ferestrele in timpul iernii, reducand astfel pierderile de caldura si economisind energie. Aceeasi proprietate o face ideala si pentru transportul produselor sensibile la temperatura, cum ar fi alimentele sau produsele farmaceutice. Iar in studiourile de inregistrari contribuie la diminuarea ecoului si a reverberatiei. 

Alte utilizari creative

Datorita versatilitatii si accesibilitatii, acest material surprinzator a fost readaptat in nenumarate moduri creative si inovatoare, ilustrand ca utilitatea poate fi limitata doar de imaginatia noastra:

1.Arta si mestesuguri

Artistii si mesterii au recunoscut potentialul foliei cu bule ca mediu artistic. Folosita pentru a crea impresii texturate in pictura cu acrilic, ca element central in instalatii contemporane, folia cu bule adauga o dimensiune unica lucrarilor de arta. 

2. Terapie si relaxare

Atractivitatea spargerii bulelor de aer are un efect terapeutic recunoscut, ce contribuie la reducerea stresului si la calmarea anxietatii. Multe persoane gasesc procesul de spargere a bulelor extrem de relaxant. 

3. Horticultura

Gradinarii au descoperit ca folia cu bule protejeaza plantele sensibile la frig. Invelind ghivecele, gradinarii extind sezonul de crestere si protejeaza plantele de inghet. 

4. Educatie

Educatorii au integrat folia cu bule in activitatile didactice, folosind-o pentru a invata copiii despre presiunea, volumul si proprietatile materialelor. De exemplu, copiii pot face experimente direct privind efectele fortei aplicate pe diferite suprafete si cum presiunea dispersata de bule previne deteriorarea.