Cum se stabileste costul expedierii unui colet?

Cum se stabileste costul expedierii unui colet?

Expedierea coletelor, cu precadere a celor comandate pe site-uri de ecommerce, reprezinta una dintre cele mai importante componente ale succesului unui business care isi vinde produsele direct catre consumatori (business to customer). 

 

In primul rand, cand un client ajunge pe site-ul unui magazin online el vrea sa gaseasca, pe langa produsul pe care-l cauta, si costuri de livrare rezonabile, usor de estimat si, pe cat posibil, mici. Daca pretul transportului este perceput de cumparator ca fiind prea ridicat exista mari sanse ca acesta sa renunte la comanda, chiar si cand produsul este foarte bun sau dificil de gasit in alta parte. 

 

Pe de alta parte, costurile de expediere ale unei afaceri nu se limiteaza doar la tarifele de curierat. Ca antreprenor trebuie sa ai in vedere si contractele de prestari servicii pe care le ai semnate cu companiile de curierat, distantele pe care coletele tale trebuie sa le parcurga, frecventa si volumul de comenzi expediate, dar si calitatea si tipul materialelor de ambalare folosite. Fiecare dintre aceste aspecte este un factor-cheie in ecuatia finala a costului de livrare. 

Importanta contractului de prestari servicii cu firma de curierat

Daca ai ajuns in punctul in care expediezi un numar considerabil de colete in fiecare luna, incheierea unui contract de prestari servicii iti poate aduce nenumarate beneficii. In mod obisnuit, firmele de curierat ofera discounturi si tarife preferentiale clientilor care trimit un volum ridicat de colete, deci cu cat expediezi mai mult, cu atat poti negocia un pret mai bun.

 

De asemenea, semnarea unui contract cu o firma de curierat serioasa iti va oferi si servicii conexe: ridicari de colete la program fix, asistenta tehnica, suport prioritar in cazul eventualelor neintelegeri sau intarzieri in livrare. In practica, asta inseamna mai multa siguranta si timp economisit, caracteristici care vor influenta direct imaginea magazinului tau si satisfactia clientilor. 

 

In egala masura, un contract semnat pe o perioada mai lunga se va dovedi avantajos si prin prisma predictibilitatii costurilor; daca reusesti sa mentii un flux constant de comenzi, firma de curierat va putea oferi un tarif unitar mai mic per colet, deoarece va sti ca se poate baza pe un volum constant din partea ta.

 

Dar e necesar sa evaluezi piata si sa nu te limitezi la prima oferta pe care o primesti. Sa consulti mai multe companii de curierat si sa ceri oferte de pret este o parte importanta a procesului, deoarece fiecare firma are propriile-i criterii de tarifare si pachete. De pilda, unele companii ofera preturi avantajoase pentru colete de dimensiuni mici, altele pun accent pe greutate sau numarul de kilometri parcursi. 

Influenta distantei asupra costului de expediere

Curierii calculeaza tarifele in functie de zonele geografice, iar aceasta segmentare se bazeaza pe distantele fata de principalele centre logistice. De regula, localitatile din jurul centrelor urbane mari sunt incadrate in zone tarifare mai avantajoase, in timp ce zonele greu accesibile sau aflate la distante mari presupun costuri mai ridicate.

 

Iar acest lucru se reflecta direct in pretul final pe care il vei plati pentru expedierea unei comenzi. Daca ai clienti din toate colturile tarii trebuie sa iei in calcul ca un colet trimis la 20 km de cel mai apropiat centru de sortare va avea un tarif de baza, in vreme ce unul expediat la 100 sau 200 km distanta va genera costuri suplimentare. Iar daca afacerea ta vinde si la nivel international vei avea de-a face cu tarife de transport mult mai variate, bazate nu doar pe kilometri, ci si pe taxe vamale si regulile specifice fiecarei tari.

 

Pentru a face fata acestor diferente de cost unele magazine online aleg sa stabileasca un tarif fix de livrare pentru clienti, indiferent de distanta, suportand intern diferentele de pret pentru zonele mai indepartate. Altele prefera sa transfere partial acest cost suplimentar catre client, implementand un sistem de tarifare diferentiata, ceea ce ii incurajeaza, uneori, pe clientii din zonele mai putin accesibile, sa comande in grup (pentru a imparti costurile) sau sa isi planuiasca achizitiile astfel incat sa plateasca un pret rezonabil.

Numarul de colete trimise de magazinul online in fiecare luna

Probabil cele mai evidente aspecte care influenteaza pretul final al expedierii este volumul de colete pe care un magazin online il trimite lunar. Daca la inceput trimiteai cateva zeci de colete pe luna este foarte probabil sa nu primesti preturi preferentiale din partea curierilor; dar pe masura ce afacerea ta creste si ajungi la cateva sute sau chiar mii de colete lunar vei avea mult mai multa putere de negociere.

 

Dincolo de discounturile care vin odata cu un volum mare exista si alte beneficii. In general, firmele de curierat sunt mult mai dispuse sa ofere servicii personalizate si oferte avantajoase clientilor care promit un flux stabil de colete. Aceasta stabilitate le permite sa isi planifice rutele de livrare si sa isi organizeze resursele intr-un mod mai eficient. 

Materialele de ambalare si impactul acestora asupra costului

Un alt element uneori trecut cu vederea de catre antreprenori este costul materialelor de ambalare si modul in care acestea influenteaza tarifele de transport; tipul si calitatea ambalajului pot determina greutatea si dimensiunile finale ale coletului, deci si costul pe care il vei plati pentru expediere.

 

De exemplu, daca folosesti cutii supradimensionate pentru produse care nu necesita atat de mult spatiu va trebui sa folosesti mai multa folie cu bule in ambalare si, evident, vei ajunge sa platesti suplimentar pentru ”volumul” coletului, chiar daca greutatea reala a produsului este mica. 

 

La nivel de costuri e bine de stiut ca exista si solutii sustenabile, precum ambalajele reciclabile sau biodegradabile, care pot avea un impact pozitiv si asupra imaginii afacerii tale. Totusi, trebuie cantarit cu atentie si costul acestor materiale, deoarece, in unele cazuri, pretul lor de achizitie poate fi mai ridicat decat al materialelor conventionale, sustin specialistii de la Rogri





loader
Se încarca...