AWB Tracking: Tehnologia care asigura transparenta si eficienta in livrarea coletelor si a documentelor

AWB Tracking: Tehnologia care asigura transparenta si eficienta in livrarea coletelor si a documentelor

Viteza, precizia si confortul sunt esentiale in orice domeniu, mai cu seama cand in discutie apare nevoia de transparenta in serviciile de livrare. Ca vorbim de companii care expediaza sute de colete pe zi, de afaceri la inceput de drum care trimit ocazional ori despre oameni care asteapta cu nerabdare un plic cu documente importante, cerintele sunt aceleasi: rapiditate, siguranta si claritate pe tot parcursul procesului de expediere. 

 

Pe masura ce comertul electronic s-a dezvoltat a aparut o noua nevoie - aceea de a sti, in timp real, unde se afla pachetul si in ce moment ar putea sa-l primeasca. Asa s-a lansat AWB (Air Waybill) si, mai specific, AWB Tracking.

 

Ideea de AWB Tracking nu este noua, insa astazi a ajuns la un nivel de sofisticare de neimaginat in urma cu doar cativa ani. Platformele de monitorizare permit atat localizarea coletului, cat si integrarea cu aplicatii mobile, notificari automate prin SMS ori e-mail si chiar estimari exacte ale orei la care curierul va sosi la usa clientului. 

Ce inseamna AWB Tracking?

AWB reprezinta prescurtarea de la “Air Waybill”, un document international folosit initial in transportul aerian de marfuri. Cu timpul, acest acronim a inceput sa fie asociat si cu alte forme de transport si sa desemneze, intr-un sens mai general, un cod unic de urmarire. AWB-ul contine informatii despre expeditor, destinatar, detaliile despre continutul expedierii, greutate, precum si rutele de transport. Prin urmare, AWB Tracking desemneaza procesul prin care acest cod unic este folosit pentru a urmari progresul unui colet sau plic din momentul in care este preluat de curier pana la livrarea la destinatie.

 

Cu alte cuvinte, AWB Tracking functioneaza ca o “carte de identitate” pentru fiecare expediere. Ori de cate ori un colet trece printr-un centru de sortare, este incarcat intr-un vehicul de transport ori intra intr-un depozit, se scaneaza codul de pe AWB. In acest fel, datele se actualizeaza in timp real si pot fi accesate atat de expeditor, cat si de destinatar. Daca pachetul intampina o problema – de la vreme nefavorabila pana la un volum prea mare de colete – sistemul va afisa intarzierile, oferind transparenta si claritate pe tot parcursul rutei de livrare.

Procesul de urmarire pas cu pas

Mecanismul din spatele AWB Tracking este relativ simplu: in momentul in care expeditorul pregateste coletul acesta primeste un cod unic, tiparit intr-un format de tip cod de bare, QR sau alt format similar. Dupa ce compania de curierat preia coletul, acesta este scanat si introdus in sistemul de urmarire. Astfel, prima inregistrare se refera la “colet preluat de la expeditor”.

 

Pe masura ce pachetul avanseaza prin reteaua de transport – poate sa ajunga intr-un centru regional de sortare, apoi la un depozit national, inainte de a fi predat curierului local – de fiecare data cand este procesat intr-un nou punct, AWB-ul este scanat din nou, iar statusul se actualizeaza. Acest proces continua pana la punctul final, cand curierul livreaza coletul, iar semnatura de primire devine dovada finala a faptului ca destinatarul a intrat in posesia comenzii.

 

Avantajul major al acestui sistem este ca orice “blocaj” poate fi rapid identificat. Daca, de exemplu, orice plicuri curierat cu documente raman blocat intr-un centru de sortare din cauza volumului prea mare de expeditii sau a unor probleme tehnice, scanarea ulterioara va intarzia, iar statusul va ramane neschimbat. In acel moment, compania de curierat si chiar expeditorul au posibilitatea sa intervina, sa contacteze centrul respectiv si sa solicite informatii suplimentare. 

AWB Tracking, ajutor de nesperat pentru companiile B2C

Pentru companiile care vand direct catre consumatori – asa-numitele business to customer – increderea si satisfactia clientului sunt pilonii principali. Oferindu-le clientilor un cod de urmarire inca din momentul plasarii comenzii, companiile B2C demonstreaza transparenta si profesionalism. Practic, mesajul transmis este “coletul tau este in siguranta si te vom tine la curent cu fiecare pas”. Aceasta atitudine deschisa si orientata catre client se traduce prin cresterea nivelului de satisfactie si, implicit, printr-o loialitate pe termen lung.

 

Totodata, AWB Tracking ajuta departamentele de suport clienti sa gestioneze mult mai eficient solicitarile. In loc sa “ghiceasca” unde ar putea fi un pachet, agentii de relatii cu clientii pot vedea clar statusul coletului si pot oferi informatii in timp real. Cand totul este transparent, clientii obtin raspunsuri rapide, iar companiile isi pot concentra energia pe dezvoltarea afacerii, in loc sa gestioneze conflicte sau nemultumiri.

Ce au de castigat clientii?

Din perspectiva acestora, AWB Tracking ofera un mai bun control si siguranta - clientii stiu mereu unde se afla expeditia lor. In plus, posibilitatea de a urmari statusul in timp real ii ajuta sa isi planifice programul pentru a fi disponibili la livrare. Nu este deloc placut sa astepti ore in sir, fara sa stii cand va sosi curierul, sau sa ratezi livrarea si sa fii nevoit sa (re)planifici totul pentru a doua zi.

 

Un alt avantaj major este transparenta. In momentul in care apar intarzieri sau dificultati neprevazute, clientii primesc explicatii clare si pot astfel sa isi ajusteze asteptarile. Astfel, chiar si in cazul unei probleme, clientii vad ca exista o preocupare reala din partea companiei de a rezolva situatia si de a oferi informatii corecte si la timp.

 

In plus, multi clienti prefera sa-si urmareasca coletele direct din aplicatii mobile sau prin intermediul mesajelor primite in e-mail, WhatsApp sau SMS, flexibilitate ce le ofera libertatea de a ramane informati oriunde s-ar afla. 





loader
Se încarca...